Меню
Допомога ЗСУ
Ми разом і ми переможемо!

Територія дитинства

01.08.2007

Усе частіше в міських парках і скверах, біля торгово-розважальних центрів і готелів, та й просто у дворах з'являються нові дитячі ігрові майданчики. Нерідко вони оснащені і спортивним обладнанням - баскетбольними кільцями, канатами для лазіння, міні-скеледромами. Все частіше на таких майданчиках укладають спеціальне покриття, наприклад, штучну траву, яка до недавнього часу застосовувалася тільки на спортивних об'єктах. Буває і так, що замість звичайного майданчика встановлюється цілий спортивно-ігровий комплекс, де можуть знайти собі заняття не тільки діти, а й дорослі. Тому не дивно, що постачальників обладнання для ігрових майданчиків виділяють в окремий ринок, розмір якого, за різними оцінками, коливається від $ 20 до 40 млн. Редакція журналу не могла пройти повз такої значної частини спортивно-розважальної індустрії та поспілкувалася з рядом експертів ринку.

07_00.jpg

"Колектив однодумців - наш золотий фонд і невичерпний потенціал", Олег Ткач, директор "Центру дитячого та спортивного обладнання"

На ринку товарів для дітей і заняття спортом компанія "Центр дитячого та спортивного обладнання", що входить в концерн "Інтер Атлетика", працює 2,5 року. Наразі у нас працює 44 людини, які забезпечують виробництво і встановлення близько 1000 майданчиків щороку. За великим рахунком, сезонність нашого бізнесу не є яскраво вираженою, зниження попиту відбувається тільки в зимовий період, але ми враховуємо цей факт при плануванні обсягів виробництва і пропонуємо велику кількість зразків для використання всередині приміщення, починаючи від дитячих ігрових кімнат і закінчуючи фізкультурно-оздоровчими комплексами (ФОКами ). Модельний ряд нашої продукції різноплановий і різноманітний. Дитяче ігрове обладнання у нас представлено 150 моделями, вуличні тренажери - 50, а спортивні майданчики-20. З цих виробів, компонуючи їх за бажанням замовника в різноманітних поєднаннях, ми створюємо сотні дитячих і спортивних майданчиків. До речі, спортивне обладнання займає близько чверті від всього обсягу замовлень, що надходять. Наш девіз - здоров'я нації, і ми віримо, що майбутнє України - в залученні молоді до спорту.

Ціновий діапазон нашої продукції дуже широкий. Мінімальний набір обладнання для дитячого майданчика обходиться замовникові приблизно в 10 тисяч гривень, а ось верхньої цінової планки не існує - все залежить від фантазії замовника і бюджету проекту. Державні структури, зокрема, комунальні служби, органи освіти і капітального будівництва, є нашими ключовими замовниками, на яких припадає до 70% обсягу наших продажів. Решта 30% - це замовлення комерційних структур і приватних осіб. Незважаючи на складність роботи з держструктурами через недосконалість законодавства і величезні бюрократичні перешкоди, ми розуміємо, що для нас ці замовлення пріоритетні. Тільки в Києві на наступний рік заплановано будівництво понад 2 000 ігрових та спортивних майданчиків, і наша компанія обов'язково візьме участь в цьому проекті. Тим більше, що нами накопичений величезний досвід участі в тендерах по закупівлі за бюджетні кошти.

Що стосується стимуляції продажів для бізнесу і приватного сектора, то величезною підтримкою в цьому є регулярна участь на виставках, презентаціях, показах і т.п. Тільки протягом двох останніх місяців ми взяли участь в GO! Sport 2008 і "Комунтех 2008", віддача від яких перевершила наші очікування. Ще одним ефективним інструментом є BTL-акції, коли ми встановлюємо наші майданчики в людних місцях під час міських або національних свят. Буквально за один день нашу продукцію бачать десятки тисяч людей. Зараз багато говорять про проекти великих корпорацій, що встановлюють майданчики в рамках своєї спонсорської стратегії, але насправді таких замовників одиниці. Найпомітніші проекти реалізовані компаніями КоБпеп, "Київстар", Живчик. Хоча думаю, що в майбутньому кількість таких клієнтів зросте. Якщо говорити про регіональну активність, то найбільше замовлень до нас надходить з Києва, Донецька та Львова. Дуже активні передмістя Києва, такі як Бровари, Вишневе, Коцюбинське та інші.

Широкий розвиток отримало в останні півроку комплексне вирішення питань благоустрою, яскравим прикладом чого може служити комплекс робіт, виконаних нами в столичній школі №119. Обладнані нами дитячий, спортивно-гімнастичний та спортивно-ігровий майданчики визнані кращими в Києві!

Починаючи наш бізнес, ми бачили, в якому жалюгідному стані перебувають дитячі та спортивні майданчики. Зараз ситуація змінюється в кращу сторону, і не в останню чергу завдяки нашим зусиллям. Тому я можу прогнозувати стабільний розвиток ринку дитячого і спортивного ігрового обладнання мінімум на 5 років вперед. Я думаю, з часом відбудеться зсув цього ринку в бік підвищення якості продукції. З огляду на це і плануючи вихід на світовий ринок, наша компанія готується отримати до весни наступного року європейський сертифікат якості EN 1176, хоча в Україні для того, щоб зайнятися серійним виробництвом майданчиків, досить висновку санепідемстанції. У цьому ми бачимо наш величезний резерв, адже саме завдяки гарантованій якості, привабливому дизайну, грамотній маркетинговій політиці створюється бренд, який, в свою чергу, сприяє зростанню продажів. Ще однією важливою конкурентною перевагою є швидкий і доступний сервіс. А використання при виробництві майданчиків добірних, якісних матеріалів тільки закріпить за нами звання лідера в цій галузі.

Наш рух вперед поступальний, цілеспрямований, стрімкий і незворотній. Все це стало можливим, в першу чергу, завдяки колективу професіоналів та однодумців, яким створено всі необхідні умови для професійного і кар'єрного зростання. Це наш золотий фонд і невичерпний потенціал. Ми віримо в нього і в справу, якій служимо, тому наш успіх неминучий!

07_01.jpg

"Дитячі майданчики - це те, чим нам подобається займатися", Людмила Бабенко, комерційний директор компанії "Віда" (БІМБОКА™)

Компанія "Віда" була створена в 2000 році, коли наша власниця і генеральний директор Людмила Бабенко привезла ідею створення дитячих ігрових комплексів з Швейцарії. Після повернення вона захотіла зробити маленьку Швейцарію в Україні, де на той момент таке обладнання не вироблялося. Якийсь час ми працювали з російським виробником дитячих майданчиків, який виробляв товар під нашою торговою маркою "БІМБОКА". У 2004 році наші шляхи розійшлися, і ми запустили під Києвом власний завод, де на сьогоднішній день організований повний цикл виробництва.

Наразі в компанії працює близько 100 чоловік, з них 20% це менеджери, близько 10% припадає на дизайнерсько-конструкторський відділ, інші - робочі (маляри, збирачі, зварювальники). Дизайнерський відділ і конструкторське бюро щотижня видають нові ідеї і розробки. Найчастіше клієнт хоче замовити різні елементи від декількох наших проектів і при цьому придумати ще щось своє. Перевага в тому, що ми готові до такої творчості.

Якщо говорити про замовників, то для нас важливі і ті, які купують на мільйон, і клієнт, який бере гойдалки для своєї дитини в одному екземплярі. Як правило, наш клієнт не економить на якості і дизайні. Є замовники, які використовують придбані у нас майданчики та ігрові лабіринти в комерційних цілях. Як правило, це великі індивідуальні проекти, які вражають своєю масштабністю, насиченістю ігровими елементами, розмахом. В таких проектах є де "попустувати" нашим дизайнерам в ідеях і тематиках, адже жоден проект не схожий на попередній ні за розміром, ні по конфігурації площі. У нас можна замовити і стандартний виріб, вибравши його з робочого каталогу, де ми зібрали типові моделі з фотографіями встановлених майданчиків.

Дуже важливо, щоб компанія могла адаптувати типові проекти під конкретний ландшафт. Наприклад, ми встановлювали майданчик в Крюківщині. Якби ми не адаптували її до місця, дитина б з'їжджала з гірки обличчям в ялинку. Найчастіше компанія-постачальник імпортного обладнання не може ні на крок відступити від конструкції тієї чи іншої моделі, і тут у українського виробника - велика конкурентна перевага.

Нерідко постачальники набирають замовлення і бувають не в змозі виконати їх в строк, тому не варто вірити райдужним обіцянкам поставити майданчик "з сьогодні на вчора". Ми зазвичай перестраховуємося і завжди попереджаємо замовника, що такі елементи до терміну ми зробити встигнемо, а ось ці - ні. Коли ми не впевнені в термінах, ми не переконуємо замовника, що все буде готове вчасно, щоб потім вигадувати відмовки, чому ми не встигли. Краще не отримати замовлення, ніж втратити репутацію. Звичайно, бувають ситуації, коли ми беремо термінові замовлення. Наприклад, ми встановлювали один з наших найбільших майданчиків розміром 16 на 23 м для готелю "Ріксос-Прикарпаття". Замовнику потрібно було встановити комплекс вкрай до I травня, а термін на виготовлення був близько місяця при стандартному терміні 1,5-2 місяці. Ми реалізували проект в два етапи: спочатку встановили комплекс до травневих свят, а до 9 травня поклали спеціальне покриття.

Найбільш зразково-показові муніципальні дитячі майданчики встановлені нами в Кривому Розі в рамках депутатської програми. Всі майданчики огороджені парканом, на території є урни, ліхтарі, лавки, будиночок для охорони. У декількох проектах замість спеціального покриття ми використовували чистий річковий пісок, і дітки бігають по майданчику босоніж, що корисно для розвитку тактильного відчуття. На одному з майданчиків ми встановили спеціально розроблений спільно з місцевим учителем фізкультури спортивний комплекс, який використовується для занять з дітьми з дитячого садка. Важливо, що в рамках цієї програми майданчика не просто встановлюються, за ними постійно доглядають.

Не економлять на встановлення дитячих майданчиків і в інших східних регіонах: Дніпро-Петровському, Донецьку, Запоріжжі. Великий проект був реалізований в Ялті-ми побудували 3 великі муніципальні майданчика і встановили ряд нових елементів на вже існуючих майданчиках. Звичайно, у нас багато замовників і на Західній Україні - у Львові, Тернополі, Рівному. Це більше приватні замовники - готелі, пансіонати, клініки. Також нові ігрові комплекси встановлюють багато пансіонатів у Криму.

Після встановлення ми їздимо фотографувати наші майданчики і обов'язково дивимося, на чому діти грають, а що залишається поза увагою. Багато відгуків отримуємо від дітей наших знайомих, які відверто говорять, що сподобалося, а що ні. Наприклад, більшості дітей дуже подобаються міні-скеледроми, зате не всі готові скочуватися вниз через трубу. Всі діти різні, і це потрібно враховувати. Звичайно, будівництво дитячих майданчиків для нас це бізнес, але ми від нього отримуємо задоволення.

Найбільш відомий спонсорський проект по встановленню дитячих майданчиків реалізувала компанія Roshen, для якої ми встановили перший майданчик в Вінниці. Також ми встановили три майданчики в рамках спонсорського проекту фармацевтичної компанії Artherium. Один з цих майданчиків знаходиться в київському парку ім. Тараса Шевченка. У цьому парку в травні 2001 р ми встановлювали майданчик до Дня Києва, який відкривав Президент. Минуло 6 років, обладнання піддалося природному зносу, адже це дуже відвідуване місце. Наша компанія запропонувала компанії Artherium реконструювати саме цей майданчик, і в квітні 2007 була проведена повна реконструкція і заміна обладнання. Хочеться сподіватися, що таких проектів-реконструкцій зношених майданчиків буде більше. Зараз у дворах України з'являється багато дитячого обладнання різних виробників - наше, російське, фінське, китайське. Це дуже добре, адже український ринок дитячих майданчиків дуже значний за обсягом. У великих містах тільки 10-15% майданчиків відповідають вимогам сьогодення. Все інше - це наша перспектива. При будівництві нового житла обов'язково встановлюється новий майданчик, і це ще одна можливість для розвитку.

Конкурентами нашої продукції я можу назвати тільки обладнання фінського виробництва, яке відоме в Україні. Однак воно відрізняється від нашого за ціною, дизайном і термінами поставки, які істотно більші. Хоча у нас є і спільне: фурнітуру нам поставляють одні і ті ж постачальники.

07_02.jpg

"Ігрові елементи нашого обладнання витримають вагу двох автомобілів", Ярослава Наконечна, директор компанії "Нові горизонти"

Компанія "Нові горизонти" є ексклюзивним представником провідних європейських виробників: фінської компанії Lappset, яка займається виробництвом дитячих майданчиків, і голландського підприємства Berg, що випускає веломобілі і батути. Крім цього, ми створюємо і встановлюємо дитячі лабіринти в торгово-розважальних центрах, забезпечуємо їх гарантійне та сервісне обслуговування. Наша фірма була створена в 2005 році власником ТМ "Нові горизонти" в Росії, де однойменна компанія успішно просуває свою продукцію вже 10 років. в даний момент нашими клієнтами є найбільші розважальні центри України, серед яких - "Ігроленд" (Дніпропетровськ, Полтава), "Miсто розваг" (Суми), "ФОК" (Житомир), ТРЦ "Материк (Київ), фітнес-клуби "5 елемент", "Акваріум" , "Планета Фітнес", дитячі кафе по всій Україні.

Наш невеликий штат співробітників, що складається з менеджерів з продажу, дизайнера і бригади монтажників, дозволяє швидко і злагоджено вирішувати будь-які питання, що виникають в ході роботи над проектом - від створення концепції ігрового комплексу до його запуску в експлуатацію. Важливим фактором при покупці дитячого майданчика є можливість вибору різноманітного ігрового обладнання. У нас в асортименті - понад 200 найменувань ігрових елементів: ігрові вуличні комплекси, гойдалки, каруселі, обладнання для спортивних майданчиків, садово-паркові меблі та ін. Крім того, ми пропонуємо веломобілі для приватного і комерційного використання. Прокат машинок з педальним приводом - перспективний бізнес, оскільки вони досить швидко окупаються, особливо в регіонах, де багато туристів і відпочиваючих. Причому веломобілі розраховані не тільки на дітей - на них можуть кататися люди у віці від 5 до 99 років! Ще один напрямок - продаж натяжних батутів.

Безумовно, на наш бізнес впливає сезонність продажів. Дитячі вуличні майданчики та веломобілі користуються попитом на початку весняно-літнього сезону, а до листопада кількість замовлень зменшується. З настанням холодів дитячі розваги переміщуються в ТРЦ, дитячі кафе і кінотеатри, для яких актуальні наші ігрові багаторівневі лабіринти і м'які ігрові кімнати. У той же час сезонність ніяк не впливає на продаж батутів, які можуть бути розміщені як на відкритому повітрі, так і в приміщенні. Крім розважальних центрів, цю продукцію купують спортивні школи та клуби.

Якщо говорити про основних замовників, можу виділити три основні групи клієнтів: приватні клієнти, які купують обладнання для своїх дітей, спонсори та розважальні центри і комплекси, для яких організація дозвілля дітей є конкурентною перевагою. Пріоритети, на які клієнти орієнтуються при виборі ігрового обладнання, я б розставила таким чином: якість, ціна, дизайн, бренд виробника, наявність гарантійного і післягарантійного обслуговування, монтаж і доставка обладнання. Саме тому, що якість стоїть для наших замовників на першому місці, ми можемо гідно конкурувати з українськими виробниками, у яких ціни на продукцію нижче. Наше обладнання виготовляється переважно з дерева, що пройшло високотехнологічну підготовку, в той час як вітчизняні майданчики, як правило, виробляються з металу або фанери. Тому вартість укомплектованого нами майданчика може бути від € 2 тис і вище. Ще одна наша перевага - можливість створення тематичних майданчиків: лицарських замків, піратських шхун, космічних станцій і т.п. Такі майданчики, звичайно, обійдуться дорожче, зате вони дуже подобаються дітям.

Для просування своєї продукції ми щорічно беремо участь в спеціалізованих виставках - РАППА, "Будівництво та архітектура", "Індустрія розваг", розміщуємо інформацію про компанію в довідкових виданнях і каталогах, в журналах, Інтернеті. Але найдієвішим в усі часи є активний пошук клієнтів менеджерами з продажу.

Оскільки ми пропонуємо європейське обладнання, я хочу розповісти про те, які вимоги до безпеки продукції висуває європейське законодавство. Відповідно до європейських стандартів, несуча здатність конструкції повинна бути продемонстрована на комп'ютері, перевірена за допомогою натурного тестування або підтверджена поєднанням обох методів. Наш фінський партнер перевіряє свою продукцію, використовуючи розрахунок сили і навантажувальні тести. Коефіцієнт безпеки "2", який використовується в тестах, означає, що цей елемент зазнав навантаження в два рази більше, ніж він зазвичай буде витримувати під час експлуатації. Для прикладу: кожен ігровий елемент нашого обладнання витримає вагу двох легкових автомобілів! Крім того, безпека обладнання забезпечується правильними конструкторськими рішеннями. Порожнини і кути між елементами проектуються так, щоб пальці, голова або інші частини тіла дитини вільно проходили і не застрягали в них. Також важливо, щоб конструкція будь-якого елементу при необхідності давала дорослим можливість вільного доступу до будь-якої частини ігрового простору. Наступний етап контролю безпеки здійснюється під час індивідуального проектування та встановлення обладнання на ділянці. Наприклад, гойдалки ніколи не ставляться впритул до будівель, басейну або кущів - це може призвести до травмування дитини.

Звичайно, фінське ігрове обладнання відповідає стандартам TUV, має сертифікат відповідності нормам ENII76, висновок санітарно-гігієнічної експертизи України, а також екологічний сертифікат ISO 14001. Екологічність матеріалів - важливий фактор, що впливає як на вартість, так і на якість виробу. Для виготовлення основних деталей дитячих майданчиків компанія Lappset використовує деревину лапландської сосни. Це північне дерево росте дуже повільно, що робить його структуру дрібною і міцною. Також на міцність деревини впливає спеціальна захисна обробка, для якої застосовуються засоби, що не містять миш'як і хром. Відсутність цих хімічних елементів гарантує безпеку дітей, які люблять все пробувати "на зубок". Використання якісного захисту деревини підвищує безпеку і збільшує термін служби виробів в 3 рази, тому наше ігрове обладнання буде служити десять і більше років за умови інтенсивної експлуатації в будь-якому кліматичному поясі.

Підбиваючи попередні підсумки, в 2008 р найбільша активність в купівлі та встановленні майданчиків та ігрових лабіринтів була проявлена ​​Дніпропетровськом, Донецьком і Харковом. За традицією, активно купують майданчики та ігрові лабіринти в Києві: ми встановили своє обладнання в супермаркеті "О'кей", торгових центрах "Олімпійський" і "Квадрат". Радує збільшення попиту в Західному регіоні України та в Криму. Наприклад, на курорті "Буковель" не тільки встановлено ​​відмінний дитячий майданчик, а й працює прокат веломобілів, роликів, є можливість пострибати на спортивному батуті.

Ще одна тенденція цього року - зростання продажів в спортивному сегменті майданчиків Lappset. Багато приватних клієнтів, купуючи ігрове обладнання, доповнюють його спортивними елементами. Наприклад, у нас в асортименті є спортивний елемент для лазіння "Гніздо лелеки", що включає в себе сітку для лазіння, бруси, кільця, канат, шведську стінку та турнік. При цьому він дуже компактний - необхідна для встановлення площа становить 8 м2. Саме цей спортивний елемент є хітом продажів 2008 року.

07_03.jpg

"Ігрові комплекси виявилися перспективнішими за вироби з мармуру", Юлія Куценко, комерційний директор, ТОВ "Арт Гарден" (ART Garden™ і PLAYSTREAM™)

Компанія працює на українському ринку ігрових і спортивних майданчиків з 2006 року.

На початку ми займалися двома видами діяльності - поставляли художні вироби з мармуру та дитячі ігрові комплекси. На практиці мармурові вироби виявилися менш перспективними, так як вони розраховані на заможних покупців, а їх в країні не так багато. Ми продовжуємо працювати з цим напрямом, але скоріше в надії на майбутній інтерес. Вивчивши попит і потреби на ринку ігрового і спортивного обладнання, ми прийшли до висновку, що на ньому мало представлені яскраві і якісні ігрові комплекси. Тому ми і вирішили сконцентруватися на більш перспективному бізнесі.

Наша продукція на ринку представлена ​​двома торговими марками - ART Garden (дитяче ігрове обладнання) і Playscream (спортивне обладнання). Сьогодні в компанії працюють 15 осіб, які за два роки встигли домогтися значних результатів: наші ігрові комплекси можна побачити більш ніж в 100 населених пунктах України. Щорічно "Арт Гарден" встановлює понад 150 дитячих майданчиків як для приватних замовників, так і для шкіл, дитячих садків, котеджних містечок, міських парків по всій Україні. У нас широкий вибір продукції для організації сімейного відпочинку і дитячого дозвілля в міських скверах, зонах відпочинку та на приватних дворових територіях: дитячі вуличні ігрові майданчики, внутрішні ігрові комплекси, атракціони, пластикові іграшки для дитячих ігрових кімнат. Асортимент з більш ніж 1000 моделей дитячих майданчиків може бути доповнений гойдалками, балансирами, пісочницями та іншим ігровим обладнанням. Ми також пропонуємо сучасне спортивне обладнання: турніки, баскетбольні кільця, футбольні ворота, вуличні тренажери. На окрему увагу заслуговують дитячі тренажери для занять на свіжому повітрі. Ця новинка розрахована на найменших і дозволяє залучити їх до спорту і фізичної активності з самого раннього віку. Наша асортиментна політика дозволяє нам створювати не просто дитячі та спортивні майданчики, а справжні розважальні містечка, в яких буде цікаво грати як малюкам і підліткам, так і їх батькам. Тому і діапазон цін на продукцію у нас дуже широкий: від 6 тис. грн. за найпростіший майданчик до 200 тис. грн. за великий комплекс. Якщо говорити про створення розважального містечка або парку, то його вартість може перевищувати 1 млн. грн.

Оскільки до нас досить часто надходять термінові замовлення, на складі завжди є найпопулярніші моделі ігрових комплексів. Звичайно, можуть бути встановлені обмеження з вибором, але в 90% випадків цей набір дозволяє не втратити такого клієнта.

Своїми конкурентами ми вважаємо такі компанії, як "Інтер Атлетика", "Ксил" і БІМБОКА ™. У той же час їх продукція виготовляється, в основному, з металу і дерева, адже для виробництва ігрових комплексів з пластика високої якості потрібні великі інвестиції у виробництво, а в Україні це поки нерентабельно. Ми ж пропонуємо пластикове обладнання китайського виробництва, яке має свої переваги: ​​при однаковій товщині пластик міцніше дерева і більш стійкий до деформації, за майданчиком легше доглядати, так як відсутня необхідність щорічного фарбування. Ще однією "фішкою" нашого обладнання є модульна будова комплексів, яка дозволяє при добудові або виправленні пошкоджень протягом короткого часу замінити або додати необхідні елементи. По суті, комплекс нагадує конструктор, і маніпуляції з одних вузлом не вимагають демонтажу іншого.

Наш вибір постачальників з Китаю не випадковий. Більше половини світового виробництва дитячого ігрового і спортивного обладнання сконцентровано саме в цій країні. Там знаходяться найбільші виробники ігрових комплексів, які розробляють обладнання згідно з нормами і рекомендаціями Європейської Асоціації виробників іграшок (Бельгія). Виробництво комплексів також проходить під суворим контролем представників Асоціації, після чого обладнання проходить етап додаткового тестування якості, і лише потім компанія отримує дозвіл на експорт в країни ЄС. В даний момент ми працюємо з двома китайськими виробниками, які більше 85% своєї продукції експортують саме до Європи. Основними критеріями при виборі цих компаній для нас була наявність у постачальника підтвердження сертифікації ігрового і спортивного обладнання стандартами ISO 9001: 2000 і TUV. Крім того, наші інженери здійснюють постійний контроль виробництва.

З настанням холодної пори року ми пропонуємо своїм клієнтам внутрішні ігрові комплекси та пластикові іграшки. Таке обладнання найчастіше встановлюється в розважальних центрах, на які припадає до 15% обсягу річного продажу. Найвагоміша категорія замовників - це приватні і корпоративні спонсори, які купують до 40% наших майданчиків. Рішення про встановлення дитячого майданчика в якості подарунка зазвичай приймають в рекламних цілях або "на прохання" місцевої влади. Важливим клієнтом є бюджетні організації - міські і селищні ради - на них припадає до 30% замовлень. Ще 15% забезпечують приватні замовники.

За оцінкою нашої компанії, обсяг українського ринку дитячих майданчиків можна оцінити в $ 20 млн. Безумовно, в масштабах України це зовсім небагато. На жаль, питання встановлення дитячих майданчиків не вирішене на всеукраїнському рівні, тому місцева влада займається оновленням цього фонду на свій розсуд.

На ситуацію може вплинути такий фактор, як розробка спеціальних програм, хоча навіть в разі їх прийняття можна очікувати складнощів з виділенням коштів на їх реалізацію. Загалом, сучасні дитячі майданчики встановлюються у великих промислових містах, обласних та районних центрах. Є і приємні винятки, коли великий барвистий ігровий комплекс з'являється в невеликому місті або селищі міського типу. Але в 99% випадків це відбувається завдяки особистим зусиллям місцевого голови або ж спонсорам.

"Альтернативні покриття для облаштування дитячих майданчиків", Павло Плахов, компанія "Альфа Спорт Комплект"

При проектуванні і будівництві дитячого майданчика дуже важливо враховувати вікову категорію користувачів та її цільове призначення, оскільки це впливає не тільки на вибір обладнання, але і на покриття. Традиційно найбільш доступними вважаються покриття з натуральних матеріалів: крупного піску, щебеневої крихти або натуральної трави. У той же час, як у будь-якого матеріалу, у нього є переваги і недоліки. До переваг можна віднести дешевизну і доступність, але я більш детально зупинюсь саме на недоліках цих варіантів. Наприклад, пісок і щебінь розносяться за межі майданчика, забиваються в взуття, пісок досить швидко втрачає свою привабливість, потребує оновлення або заміни. Трав'яний газон - покриття сезонне, крім того, воно витоптується, що робить поверхню майданчика нерівномірною. У суху погоду трава вицвітає, і тому вона вимагає постійного догляду влітку, регулярного оновлення, а часто і заміни.

Альтернативним рішенням для облаштування майданчика є штучні покриття, які з кожним роком завойовують все більшу популярність. До них відносяться гумові (каучукові) покриття і покриття зі штучної трави. При виборі слід керуватися такими думками: будь-яке покриття повинно бути зручним в експлуатації, мати необхідні сертифікати, відповідати всім екологічним та медичним нормам, а також бути пожежобезпечним, хімічно інертним, зносо- і погодостійким. Крім цього, існують і особливі вимоги. Так, гумові покриття, які використовуються для будівництва дитячих майданчиків в публічних місцях відпочинку - біля супермаркетів, об'єктів громадського харчування, в торгових центрах, згідно з європейськими стандартами, повинні мати товщину не менше 35 мм. Ці покриття можуть бути як водопроникними, так і водонепроникними, але всі вони повинні бути простими в експлуатації і догляді.

Порівняно нещодавно в Україні для облаштування дитячих майданчиків почали використовувати штучні трав'яні газони. На сьогоднішній день такі покриття є, мабуть, найдорожчими, але їх характеристики роблять їх все більш популярними. Якщо вибір зроблено на користь штучної трави, потрібно визначитися, яку траву укладати - засипну або незасипну. Їх технічні характеристики мало відрізняються одна від одної, тому вирішальним фактором тут є цільове призначення ділянки та вікова категорія користувачів. З огляду на інтерес маленьких дітей до дрібних деталей і частинок, на майданчиках для дошкільнят безпечніше використовувати незасипну штучну траву. Для дітей старшого віку, чиї ігри більш рухливі і екстремальні, рівномірно засипаний гумовою крихтою штучний газон - оптимальне рішення.

Сьогодні на ринку дитячого ігрового обладнання працює близько 20 компаній, причому кількість виробників і постачальників імпортного обладнання приблизно однакова. Більшість гравців знаходяться в Києві і Київській області, але офіси невеликих виробників також розташовані в Харкові, Донецьку, Полтаві та Запоріжжі. Український ринок поки далекий від насичення, але вже зараз спостерігається його структуризація: у великих промислових регіонах з'являються представництва і дилери столичних компаній, відкриваються представництва зарубіжних виробників (щоправда, не завжди вдало), розширюється асортимент пропонованого обладнання. Вже зараз помітна така тенденція: гравці ринку розширюють асортимент в двох основних напрямках. У першому випадку компанія представляє широкий асортимент вуличного обладнання, доповнюючи його спортивною складовою (турніки, спеціальні тренажери, рукоходи і т.п.). У другому випадку постачальник пропонує клієнтам ще й обладнання для використання всередині приміщень: лабіринти, дитячі ігрові кімнати і т.п. Таким чином, постачальник отримує можливість встановлювати ще й спортивні майданчики та спортивно-ігрові комплекси або ж знизити вплив зимового сезону на обсяги продажів дитячого обладнання. Дитячі майданчики можна розділити на три основні категорії: для дітей дошкільного віку, молодшого шкільного віку і дітей 10-14 років. Комплекси для самих маленьких обладнані невисокими гірками, гойдалками і балансирами. Для школярів молодших класів встановлюються комплексні майданчики зі спортивними елементами, а дітей старшого віку цікавить саме спортивна складова - баскетбольні кільця, столи для настільного тенісу, майданчики для ігрових видів спорту. Обов'язковими вимогами до грального обладнання є його безпеку, зовнішня привабливість і функціональність. Загальні рекомендації постачальників при виборі обладнання зводяться до наступного. На етапі проектування майданчика важливо враховувати її розташування і вплив навколишнього середовища. Наприклад, встановлення в приморських зонах і територіях з агресивним зовнішнім середовищем вимагає додаткового захисту сталевих конструкцій. Постачальники рекомендують звертати особливу увагу на якість матеріалів, адже неякісне обладнання не тільки недовговічне, але і може травмувати дітей. Нерідко замовник довіряє встановлення непрофесіоналам, які не несуть відповідальності за виконану роботу або пошкодження конструкції під час монтажу. Найчастіше скупий платить двічі: і за встановлення, і за ремонт.

Одним з показників безпеки обладнання є наявність міжнародних сертифікатів якості. Невеликі українські виробники не мають у своєму розпорядженні таких документів, так як необхідність їх отримання виникає, коли компанія планує експортувати свою продукцію. Однак поцікавитися їх наявністю у виробника не завадить, а відсутність таких сертифікатів у дистриб'юторів імпортного обладнання повинна насторожити. Всесвітньо визнаної технологією тестування дитячого обладнання володіє німецький інститут TUV, який перевіряє вироби на відповідність європейським стандартам безпеки дитячих ігрових майданчиків EN 1176. Також постачальник може мати сертифікат ISO 9001:2000. Однак слід пам'ятати, що ISO гарантує не якість самого устаткування, а якість процесу його виготовлення, тому без наявності інших сертифікатів він не є 100%-ою гарантією безпеки. Крім того, обладнання повинно пройти атестацію Державної санітарно-епідеміологічної служби України. Також обов'язкова наявність технічних паспортів на продукцію, правил експлуатації та інструкції по збірці. Говорячи про галузеві особливості, не можна не сказати, що багато проблем виробників і постачальників грального обладнання пов'язані не з ринковими чинниками, а з роботою державних органів. Це стосується і відсутності всеукраїнських програм благоустрою дитячих майданчиків, і критеріїв вибору чиновниками постачальника обладнання, і процесу оплати наданих послуг, і установки комплексів. Нерідкі ситуації, коли ЖЕУ не хочуть брати майданчик на баланс. Наприклад, одна з компаній довго не могла встановити майданчик в центральному сквері Дніпропетровська, оскільки комунальні служби не могли вирішити, хто візьме її на баланс Аргументували своє небажання тим, що на лавочках вечорами збираються підлітки і після них залишається купа сміття, а це додаткова робота для двірників. У той же час є комунальники, які охоче встановлюють майданчики і навіть за свій рахунок облагороджують територію. Але це небайдужі люди, а їх меншість. Під час підготовки матеріалу нам став відомий факт, що голова комунальної служби одного з українських міст встановив майданчик для своєї дитини за 120 тис. грн. На жаль, ця ситуація аж ніяк не "надзвичайна".

Говорячи про економічні фактори, найближчим часом прогнозується зниження кількості встановлюваних дитячих майданчиків. Це пов'язано зі спадом обсягів будівництва нового житла і центрів дозвілля, а також загальною несприятливою ​​ситуацією в економіці. Проте, за оптимістичними прогнозами, ситуація покращиться вже через півроку, за песимістичними - через 1 - 1,5. Тому можна прогнозувати, що з ринку можуть піти тільки невеликі компанії, яким не вистачить "запасу міцності", а ось лідери відновлять свої обсяги вже найближчим часом.

Повернення до списку