Меню
Допомога ЗСУ
Ми разом і ми переможемо!

Слідами FIBO 2017: говоримо про тренди і підводимо підсумки

17.08.2017

У цій статті компанія «Інтер Атлетика», а так само провідний український фітнес-експерт, лектор численних конвенцій, розробник нових рішень організації фітнес-бізнесу Марина Торопова поділяться з читачами актуальною і цінною інформацією:

  • Ознайомлять з трендами, що отримали найвищі оцінки експертів виставки.
  • Розкажуть про особливості проведення виставки в цьому році.
  • Представлять ТОП-5 трендів фітнесу, які матимуть безпосередній вплив на розвиток фітнесу в Україні.

Стаття підготовлена на основі інформації, отриманої безпосередньо в Кельні, включає в себе огляд, аналітичні дослідження і експертний прогноз. Ми говоримо про важливі для вас речі найпростішими словами.

Весняна виставка FIBO - це щорічна перезавантаження світової сфери фітнесу. Саме FIBO задає вектор розвитку галузі, оскільки визначає передові тренди, що рано чи пізно прийдуть в кожен спортивний клуб планети.

Власники клубів, та й самі відвідувачі, прагнуть стежити за цими змінами. Перші жадають пропонувати своїм клієнтам кращі програми тренувань, передове обладнання, щоб залишатися цікавими своєї аудиторії. Адже сучасний клієнт фітнес клубу - це вимогливий, думаючий, що вміє аналізувати людина, яка, звичайно ж, цікавиться новинками фітнесу. Клієнти розуміють, що досягти кращих результатів в найкоротші терміни можливо лише використовуючи передові пропозиції галузі. І тому необхідно знати їх «в обличчя».

Для таких допитливих і підготовлена ця стаття. Її мета - коротко і ємко розповісти про FIBO 2017, про всі нові тренди, представлених на виставці, про ті тенденції, які можуть інтегруватися в середовище українського фітнесу. Про ті новинки, які дуже скоро ви зможете зустріти в будь-якому хорошому клубі.

«Оскароносні» тренди FIBO

Щорічно, в рамках виставки, проводиться конкурс FIBO INNOVATION & TREND AWARDS. Нагороди, які вручають переможцям, - це Оскари фітнес індустрії. Вони настільки ж престижні й бажані. Виставка FIBO дійсно відображає незалежну думку, як підприємців, так і просто любителів фітнесу, адже дві нагороди визначають саме учасники виставки. А компетентне журі формує власний список. Таким чином, FIBO INNOVATION & TREND AWARDS має три номінації: вибір професійного журі, вибір підприємців, вибір любителів. Отже, в цьому році переможцями фітнес-Оскара стали:

Журі виставки:
  • І - Funs C від компанії «Transatlantic Fitness GmbH»;
  • ІІ - 3D Body Tracking від компанії «Bodygee AG»;
  • ІІІ і IV - 4Active від компанії «CSE Entertainment Ltd».
Підприємці:
  • I - Independent Workout від компанії «Independent Workout»;
  • II - milon Q від компанії «milon industries GmbH»
  • III - XTension Fitness MTX One від компанії «XTension Fitness Wellcore GmbH».
Любителі:
  • I - Funs C від компанії «Transatlantic Fitness GmbH»;
  • II - VA Seven® Prime Bench від компанії «VA Seven».

Перше місце одноголосно і професійне журі, і любителі віддали станції Funs C.

Розробка являє собою універсальну робочу станцію. Вона має компактні розміри в зібраному вигляді, а при повній установці (вимагає 10 хвилин), наявності додаткового обладнання дозволяє проводити заняття одночасно для 25 користувачів.

В рейтингу підприємців першість завоювала програма Independent Workout.

Програма дозволяє пропонувати різні курси профілактичних занять. Головна її перевага - наявність сертифікації, що дає можливість залучати субсидії, страхові служби. Методика розроблена за вимогами організацій з охорони здоров'я.

Другі позиції в списках займають 3D Body Tracking, milon Q і VA Seven® Prime Bench.

3D Body Tracking - це програма, яка не тільки дозволяє стежити за активністю і раціоном, а й наочно демонструє, як ці параметри впливають на тіло користувача. Так, в режимі 3D можна побачити, як трансформується ваше тіло. Це мотивує на виконання програми тренування, сприяє якнайшвидшому досягненню результатів.

Розробка milon Q - це перший сканер, вбудований в обладнання, що визначає ефективність руху, стан м'язів, сухожиль. Це нова схема підготовки, яка має стильний дизайн, інтуїтивний призначений для користувача інтерфейс і оснащена модулем CTS.

VA Seven® Prime Bench - це лава, яка забезпечує більший діапазон рухів для більш ефективного тренування. За рахунок відкидних частин спинки, ширина опори зменшується на 60%, тим самим не обмежуючи користувача в його рухах.

На третіх місцях виявилися 4Active і XTension Fitness MTX One.

4Active - система платформ, яка дозволяє використовувати інноваційні технічні розробки в програмах спортивної підготовки. Це гра і тренування одночасно.

XTension Fitness MTX One - це система «все-в-одному», функціональна вежа, яка дозволяє розвивати комплекс різних якостей: гнучкість, функціональні параметри, розтяжка.

Тенденції FIBO 2017

Аналізуючи активності виставки, лінійки обладнання, добірки програм, представлені презентери з різних країн, а також беручи до уваги список переможців, можна виділити головні тенденції FIBO 2017. Вони ж, за замовчуванням, є і головними векторами розвитку фітнес індустрії в цілому.

Розвиток реабілітації як напрямки фітнесу. У цьому році на FIBO обладнання для реабілітаційних центрів зайняло окрему нішу ринку.

Якщо раніше обладнання для фітнес-реабілітації було запропоновано лише як різновид лінійки тренажерів у окремих виробників, то в цьому році все більше компаній представили виключно обладнання для реабілітації.

Впровадження в тренування 3D-технологій, інноваційних розробок. Мова про розумну техніці, яка дозволяє сьогодні перебрати на себе деякі функції кваліфікованого тренера.

Так, під час занять тренажер може відстежувати траєкторії рухів, задавати темп, навантаження, контролювати показники, проводити аналіз ефективності вашої тренування. Також активно розвиваються концепції обладнання, здатного виробляти грамотну оцінку фізичного стану користувача. Презентувалися лінійки «розумних тренажерів», яким задаються параметри, і вони самі регулюють швидкість виконання вправи, амплітуду, підбирають вагу і самостійно роблять налаштування.

Це вже не просто підказки, як правильно використовувати тренажер, - це повноцінна концепція тренувань з дуже сильною системою управління тренувальним процесом, включаючи аналіз безлічі показників, планування навантаження і режимів роботи. Без перебільшень - це одна з тенденцій фітнесу майбутнього.

EMS тренінг. У цьому році під розробки цього напрямку було виділено цілий павільйон. Стимуляція м'язів електричним імпульсом, в поєднанні з персональним тренінгом і функціональним тренінгом, тільки підвищує цінність і ефективність тренування.

Лінії обладнання на вільних вагах були широко представлені у безлічі виробників. Підхід до рішень досить креативний, ми спостерігали велику різноманітність руків'я, грифів, ручок. Помітно, що це обладнання грунтовно опрацьовано, представлені як класичні рішення, так і інноваційні, що дозволяють урізноманітнити підходи до ряду вправ.

Зростаюча популярність модульних станцій для функціонального тренінгу, а також обладнання для занять в мінігрупах. HIIT - формат занять в мінігрупах за принципом високоінтенсивної інтервального тренування з використанням спеціального обладнання - одна з тенденцій останніх років. Деякі виробники вибрали для себе виключно цю нішу і пропонують концептуальні конструкції, які дозволяють зробити зал групових занять максимально функціональним або взагалі відкрити окрему студію, обладнану тільки під певний формат тренування.

Тренування на вулиці. Напрям розвивається дуже стрімко. Фітнес стає ще більш масовим і виходить за межі стін фітнес-клубів. Тепер уже не потрібен фітнес-клуб з ремонтом, вентиляцією і душами. Досить майданчики з контейнером, обладнаним для занять, і набором інвентарю.

Що з нових тенденцій зможе перейняти український фітнес

Чим озброюватися власникам фітнес клубів, щоб бути в тренді, що не обдурити очікування своїх клієнтів? Чого очікувати від клубів клієнту?

За нашими прогнозами, успішно зайде на фітнес ринок України, знайде відгук у вітчизняного споживача наступний

ТОП-5 фітнес трендів:
  • Вільні ваги. Ця тенденція матиме стабільний, тривалий успіх, оскільки силові тренування завжди будуть основою фітнесу, а удосконалення обладнання, зокрема ліній вільних ваг, дозволить власникам зацікавити клієнта.
  • Нові технології. Гаджети займають не останнє місце в житті будь-якого українця. Можливості поєднати тренажер і смартфон, зібрати статистику, вибрати віртуального тренера і інший функціонал, який стає доступним при використанні нових програм і технологій, точно будуть мати успіх в будь-якому фітнес клубі.
  • Фітнес реабілітація. Це той випадок, коли попит визначає пропозицію, потреба в програмах реабілітації виводить цей напрям фітнесу в тренди. «Вправи як ліки» - ця філософія не чужа українському споживачеві фітнес послуг. А тому зросте попит на тренерів, які навчені програмами реабілітації, відновної фізичної терапії, як і попит на обладнання, яке дозволяє тренуватися безпечно людям з травмами.
  • Тренування на вулиці. Клієнтів збирає тренер через соцмережі і в призначений час проводиться заняття на свіжому повітрі. Звичайно, це не скасовує потребу в клубах, але скоро кожен клуб захоче запропонувати своїм клієнтам формат занять на вулиці в теплу пору року. Це може бути універсальна станція, обладнана на природі зона кругового тренування.
  • Модульні станції, тренування в групах. Альтернативою персонального тренінгу стає формат командної роботи під керівництвом наставника, який не так стежить за технікою, скільки створює мотиваційний фон і темп заняття і ефективно організовує групу. Зростає мотивація, зростає інтерес, поліпшується результат.

FIBO - це виставка, яка збирає кращих з кращих в галузі фітнесу. Ми раді, що маємо можливість не тільки стати частиною цього заходу, як презентер і учасник, а й поділитися з вами своїми дослідженнями і спостереженнями.

Интер Атлетика
Стаття створена:
Автор Марина Торопова
(за підтримки групи компаній «Інтер Атлетика»)

Повернення до списку